Условия формирования железистых пород Криворожско-Кременчугской зоны - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2015)
Установлено зміну потужності літосфери під час формування криворізької серії Криворізько-Кременчуцької зони. Проведено аналіз відмінностей породних асоціацій зеленокам'яних структур Середньопридніпровського мегаблока Українського щита і Криворізько-Кременчуцької зони. Показано, що різноманітність залізистих формацій зумовлена різним складом флюїду, що взаємодіяв з розплавом на покрівлі шару часткового плавлення. До 2,8 млрд років тому істотним був вплив нейтральних водних і слабокислих флюїдів з хлором. Пізніше зменшувалась загальна кількість води, розчиненої в розплавах мантії, а також проявлялась активність лужних флюїдів з фтором, що приводило до окисно-відновних взаємодій і подальшого поділу на незмішувані фази. Ці процеси пов'язані з еволюцією глибинних шарів Землі. Variation of lithosphere thickness during formation of the Krivoy Rog series of the Krivoy Rog-Kremenchug suture zone formation has been found. Analysis of rock as-sociations differences of the greenstone structures of the Middle Dnieper mega-block of the Ukrainian Shield and the Krivoy Rog suture zone has been conducted. It has been shown that the reason of variability of ferruginous formations is different composition of the fluid interacting with the melt on the roof of partial melting layer. Before 2,8 Ga the influence of neutral aquatic fluids and weakly acid ones with chlorine was essential. After 2,8 Ga the total amount of water dissolved in the mantle melts decreases and activity of alkaline fluids with fluorine was manifested as well. It resulted in oxidation-reduction processes and subsequent subdivision into unmixed phases. These processes are related to evolution of deep layers of the Earth.