Скоростной разрез верхней мантии под островными дугами северной и западной окраин Тихого океана - Гордиенко, В.В.; Гордиенко, Л.Я. (Геофизический журнал, 2015)
Побудовано швидкісні моделі верхньої мантії острівних дуг у північній та західній частинах Тихого океану за часом приходу поздовжніх сейсмічних хвиль на сейсмостанції в їх межах. Визначено аномалії, що можуть вказувати на дуже молодий геосинклінальний процес. Типова швидкісна модель верхньої мантії острівних дуг повністю узгоджується з адвекційно-поліморфною гіпотезою глибинних процесів. We construct a velocity model of the upper mantle beneath the Island Arcs in the northern and western parts of the Pacific Ocean for the arrival times of longitudinal seismic waves at seismic stations in this regions. Revealed anomalies may indicate a very young geosynclinal process. Typical velocity model of the upper mantle of island arcs is fully consistent with the advection-polymorphic hypothesis deep processes.