Формирование трехмерного изображения среды по сумме ОГТ для изучения геологического строения шахтных полей - Пилипенко, В.Н.; Верпаховская, А.О.; Будкевич, В.Б.; Пилипенко, Е.В. (Геофизический журнал, 2015)
Традиційно сейсмічні спостереження виконують методом відбитих хвиль з багаторазовим перекриттям. При цьому первинним результатом обробки таких даних є сума СТТ. Для подальшого формування зображення необхідно мати коректний варіант міграції без обмежень стосовно кута нахилу відбитих меж, що особливо актуально для вивчення геологічної будови шахтних полів. Наведено варіант тривимірної повнохвильової скінченно-різницевої міграції в часовому масштабі глибин, що дає змогу виділити тонкі особливості будови середовища, швидкісна модель якого може бути неоднорідною за всіма напрямками. Ефективність з апропонованого методу для вивчення геологічної будови шахтних полів показано на модельному прикладі та практичних матеріалах, спостережених у районі Донбасу. Traditionally, seismic observations are carried out by the reflected wave method with multiple overlaps. Thus, the primary result of the processing of such data is the sum of CDP. For further imaging there is necessary to have the correct variant of migration without restrictions on the angle of reflectors, which is particularly important for the study of the geological structure of the mine fields. The paper presents a three-dimensional variant of the full-wave finite-difference migration in the time scale of the depths. That variant allows defining delicate structural features of the environment, the velocity model of which can be non-uniform across the board. The effectiveness of the proposed method to study the geological structure of the mine fields is demonstrated on a model example and practical materials observed in the Donbas region.