К обоснованию механизма латеральной экструзии земной коры Горного Крыма - Гончар, В.В. (Геофизический журнал, 2015)
З урахуванням закономірностей розподілу сейсмічності виконано чисельне моделювання деформацій кори в розрізі Південно-Західного Криму, що зазнає тилового інденторного стиснення з боку Східночорноморської западини. В результаті уточнено механізм латеральної екструзії, прогнозується насування орогена на Західночорноморську западину. Numerical modeling of the crust deformations in the section of the Southwest Crimea subjected to rear indentor compression from the side of the East-Black Sea depression has been fulfilled taking into account regularities of seismic activity distribution. As a result mechanism of lateral extrusion has been specified, thrust-fault of orogen to the West-Black Sea depression is predicted.