Глубинные сейсмические исследования в юго-восточной части Фенноскандинавского щита - Шаров, Н.В. (Геофизический журнал, 2015)
На підставі аналізу та узагальнення усієї сукупності наявної сейсмічної інформації, накопиченої за минулі 35 років, подано сучасні уявлення про глибинну будову земної кори Ладозько-Ботнічної зони. Побудовано томографічні моделі, уточнено уявлення про розшарування земної кори, геометрію сейсмічних меж, установлено занурення межі кора- мантія до глибини 64 км. За зіставлення і комплексної інтерпретації тимчасових розрізів ЗГТ, багатохвильових розрізів ГСЗ, МВХЗ і геологічних даних виявлено, що результати сейсмічних методів помітно різняться, проте для геологічної інтерпретації важливі дані всіх методів, тому що вони підкреслюють різні особливості середовища. The modern concept of the deep structure of the Earth's crust of the Ladoga-Bothnian zone, based on analysis and summing-up of all available information obtained in the latest 35 years, is presented. Tomographic models were constructed, our concepts of the stratification of the Earth's crust and the geometry of seismic boundaries were revised and the plunging of the crust-mantle boundary to 64 km was revealed. The comparison and integrated interpretation of CDP sections, multi-wave DSS and ECW sections and geological data show that the results obtained by seismic methods differ markedly. However, data obtained by all methods are essential for geological interpretation, because they emphasize various environmental characteristics.