Тектонофизические условия поздних стадий развития среднего звена Закарпатского глубинного разлома - Шевчук, В.В.; Василенко, А.Ю. (Геофизический журнал, 2015)
У контексті тектонічної еволюції Карпатсько-Паннонського регіону важливим є питання механізму виникнення неогенового магматизму Закарпаття. Нова динамокінематична схема неогенової тектономагматичної активізації, в якій враховано загальне субмеридіональне стиснення, пов'язує прояви магматизму з формуванням у Закарпатському прогині зони сколювання зі структурним парагенезисом правого зсуву. Згідно зі схемою, центри виверження вулканів концентрувалися в межах структур розтягу, які прогресували в міру імпульсного розвитку зони сколювання. Структурна аргументація з апропонованої схеми в силу особливостей відслоненості регіону ефективна лише у північно-східному обрамленні зони сколювання, в системі Закарпатського глибинного розлому, де впевнено закартовано різнорангові розривні парагенезиси. Детальні дослідження, проведені в межах середньої ланки розлому, дали змогу показати струменевий характер будови його головної зони з потужним дробленням і розлистуванням флішоїдних утворень, що передували вулканізму, та локальним поствулканічним тріщиноутворенням. Тектонофізичний аналіз парагенезисів виділених трьох стадій тріщиноутворення демонструє стійкий правозсувний тип локальних полів напружень. Зміну орієнтації осей головних нормальних напружень пояснено послідовною реалізацією деформаційних схем транспресії, простого зсуву і транстенсії. Спорадично проявлені розривні структури у вулканічних утвореннях, які перекривають тектоніти шовної зони розлому, свідчать про прояви як латеральних, так і субвертикальних зміщень. There is a problem of the mechanism of Neogene magmatism appearance in Transcarpathia within tectonic evolution of the Carpathian-Pannonian region. In consideration of general submeridional compression the new kinematic and dynamic scheme of Neogene tectonic and magmatic activation associates magmatism with formation of the shear-zone with right-shift structural paragenesis in the Transcarpathian trough area. According to the scheme the sources of volcanic eruptions were concentrated within the bounds of tension gashes that progressed during the shear-zone impulse evolution. Due to outcrop features of the region the structural argumentation of proposed scheme is effective only in northeastern border of the shear-zone, on the Transcarpathian deep fault territory, where fault parageneses of different ranks are mapped. Detailed studies carried out within the middle part of the Transcarpathian deep fault allowed to show the jet structure of the central zone of the fault and the intense crushing and exfoliation of flysch formation that took place before volcanism as well as post-volcanic fissure formation. Three stages of fissure formation were marked out and the tectonophysical analysis of their paragenesis shows right-side shift type of local stress fields. The modification of the axes orientation of main normal stresses is explained by consistent implementation of the trans- pressure scheme, the simple shear scheme and the trans-tension scheme. The volcanic rocks, which cover tectonic rocks of the Transcarpathian deep fault seam zone, contain the sporadically shown up fault structures that are the evidence of lateral as well as sub-vertical displacement.