Социокультурные концепты экологии культуры - Мормуль, О.Г. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
Статья посвящена одной из глобальных проблем современности. Предложены философские и культурологические подходы в решении проблемы. Обоснована необходимость антропологического, духовнонравственного, синергетического и культурно-исторического концептов в развитии культуры. Теоретико-методологическую основу работы составляют системный, проблемный и интервальный подходы. Стаття присвячена одній з глобальних проблем сучасності. Запропоновано філософські й культурологічні підходи в рішенні проблеми. Обґрунтовано необхідність антропологічного, духовно-морального, сінергетичного та культурно-історичного концептів у розвитку культури. Теоретико-методологічну основу роботи складають системний, проблемний та інтервальний підходи. This article is devoted to one of the global problems of contemporaneity. The philosophical and cultural approaches in the solution of the problem have been offered here. The need of anthropological, spiritual-moral, synergetic and cultural-historical concepts in the development of culture have been motivated. The systematic, problematic and interval approaches form the theoretico-methodological basis of the article.