Вероятностный анализ сейсмической опасности территории Молдовы и сопредельных районов - Буртиев, Р.З. (Геофизический журнал, 2015)
Запропоновано новий підхід до аналізу сейсмічної небезпеки, де як сейсмічну небезпеку розглянуто ймовірність того, що в точці земної поверхні за час t відбудеться n сейсмічних струсів, m з яких матимуть інтенсивність не менше як I^k балів. Розроблено алгоритм розрахунку сейсмічної небезпеки в термінах бала макросейсмічної шкали і "ЄВРОКОД 8". За допомогою кластерного аналізу в Румунії виділено 13 сейсмічних зон. Марковську модель сейсмічності виділених зон побудовано для визначення розподілу параметрів землетрусів. Побудовано карта сейсмічної небезпеки Болгарії, Румунії та Молдови на основі каталогу ROMPLUS. A new approach to seismic hazard assessment is proposed. It means that in a certain location of the Earth's surface during the time t will occur a certain number n of shakes and m of them with intensity I^k. The algorithm of seismic hazard estimation in terms of macroseismic scale and "EURO- CODE 8" standard is elaborated. The cluster analysis has identified in Romania 13 seismic zones. To define the distribution of earthquakes parameters the Markov model of identified seismic zones of seismicity is constructed. The PSHA of Bulgaria, Romania and Moldova territories on the basis of ROMPLUS catalogue is carried out.