О возможных геолого-геофизических рисках и перспективах Чернобыльской зоны отчуждения - Шестопалов, В.М. (Геофизический журнал, 2016)
Розглянуто свідоцтва потенційного негативного впливу локальних западинних (мікрогео- динамічних) зон на безпеку АЕС. Установлено наявність западинних форм на проммайдан- чику Чорнобильської АЕС, включаючи майданчик будівництва нового безпечного конфайн- менту. Показано, що природа зон і характер їх впливу визначаються розломними структурами і сполученими процесами глибинної дегазації надр, які не можуть бути виявлені і вивчені традиційними методами інженерно-пошукових робіт при виборі майданчика АЕС. Висунуто припущення про те, що істотні і не досліджені до теперішнього часу ризики для ядерних об'єктів пов'язані з імовірними виходами глибинного водню, який проникає на поверхню по підзападинних каналах. Запропоновано підходи до дослідження системи западина - підзападинний канал на проммайданчиках ЧАЕС та інших АЕС. Розглянуто перспективи пошуку скупчень водню як ефективного енергетичного ресурсу. Evidence and mechanisms of the potential influence of local depression (micro-geodynamic) zones on the NPP safety were considered. The depression forms were revealed within the Chernobyl NPP site, including location of the new safe confinement. Nature of zones and character of their influence is determined by fault structures and conjugated deep degassing processes, which cannot be detected and studied by conventional methods of engineering-exploration works during NPP siting. The assumption was made that significant and still unexplored risks for nuclear facilities are associated with probable escape of deep hydrogen through the bottom of depressions along sub-bottom channels. The approaches were proposed to studying the system of "depression with its sub-bottom channel" within the sites of Chernobyl NPP and other nuclear power plants. The prospects of searching for hydrogen accumulations as efficient energy resource were considered.