Магнитное поле и дайковые пояса Восточно-Приазовского блока Украинского щита - Бакаржиева, М.И.; Марченко, А.В.; Розыган, Т.В.; Гадяцкая, Е.П.; Друкаренко, В.В. (Геофизический журнал, 2016)
У статті проаналізовано закономірності відображення геологічної будови багатофазного проникнення інтрузивних масивів Східного Приазов'я у магнітному полі. Особливості глибинної будови розглянуто з урахуванням даних сейсмічного профілю ГСЗ Таганрог-Кіровоград рельєфу поверхні Мохо, регіональних космічних знімків і розривних порушень Східного Приазов'я. Головною особливістю району вивчення є висока насиченість дайками різного віку та складу. Виконано просторовий аналіз концентрації розміщення роїв дайок та їх зв'язок з неоднорідностями глибинної будови земної кори. Проаналізовано геохімічні властивості дайкових порід та їх зв'язок з намагніченістю. Виділено регіональну та локальну складові аномального магнітного поля. Зроблено кількісний аналіз аномального магнітного поля та його компонент з метою виділення магнітолінеаментів для території дослідження. Продемонстровано результати моделювання мафічних дайок Кам'яномогильського та Малоянісольського роїв Східного Приазов'я. The article analyzes the pattern of displaying of the geological structure of multiphase intrusive arrays of the Eastern Azov region introduction in a magnetic field. Features of deep structure are discussed including data from DS seismic profile Taganrog-Kirovograd, relief of Moho discontinuity, regional satellite images and faults of the Eastern Azov area. The main feature of the area studied is high saturation by the dykes of different age and composition. Spatial analysis of dykes swarms concentration of accommodation and its relationship with inhomogeneities of crust deep structure was completed. Geochemical properties of the dyke rocks and their relation to the magnetization were analyzed. The anomalous magnetic field is subdivided into regional and residual components. The quantitative analysis of the anomalous magnetic field and their components was done to allocate magnetic-lineaments for the study area. It is demonstrated, the result of magnetic modeling of the Maloyanisolsky and the Kamennomogilsky dyke swarms of Eastern Azov area.