Эволюция расплавов и флюидов как отражение формирования коры и мантии на примере Среднеприднепровского мегаблока Украинского щита. Архей - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2016)
Наведено схему геодинамічного процесу під час формування граніт-зеленокам'яної області Середньопридніпровського мегаблока Українського щита. Схема відображує зміну потужності літосфери в процесі активізації, що відбувалася від 3,2 до 2,8 млрд років тому. Встановлено склад флюїду, що супроводжував диференціацію розплавів у мантії та корі. Специфіка хімічного та мінерального складу порід зеленокам'яних структур - широкий розвиток магнезіальних силікатів і карбонатів, високий вміст заліза, а також особливості складу накладених змін визначають активність карбонатного, водного та силікатного флюїдів. Ці риси властиві всім без винятку зеленокам'яним структурам архею та практично ніколи не повторюються пізніше. Зазначене можна пояснити високим окисним потенціалом на глибинах понад 100 км та активністю води та хлорид-іонів на вищих рівнях. Гранітоїди та залізисті породи утворюються в єдиному геодинамічному процесі з вулканогенними породами зеленокам'яних структур. The scheme of geodynamic process during the production of granite-greenstone area (GGA) of the Midd1e Dnieper mega-block (MDMB) of the Ukrainian Shield has been presented. It reflects the change of the lithosphere thickness during activation lasted from 3.2 to 2.8 Ga ago. Composition of fluids accompanied melts differentiation within the mantle and crust has also been described. Special features of chemical and mineral composition of the greenstone rocks structures of the Middle Dnieper mega-block are wide development of magnesia silicates and high content of iron. Peculiarities of composition of superposed alterations reflect the activity of oxidized fluids carbonate, aqueous and silicate ones. These special features are inherent to all GSS of the Archean without any exc1usion and practically are never repeated later. It is possib1e to explain this fact by high oxidation potential at the depths of more than 100 km and water and chloride ions activity at higher levels. Granitoids and ferruginous rocks are formed during integrated geodynamic process with volcanogenic rocks of the greenstone rocks structures.