Результаты экспериментальных электромагнитных исследований Крымского региона - Бурахович, Т.К.; Кушнир, А.Н.; Николаев, И.Ю.; Шеремет, Е.М.; Ширков, Б.И. (Геофизический журнал, 2016)
У результаті сучасних експериментальних спостережень методами магнітотелуричного зондування (МТЗ) і магнітоваріаційного профілювання (МВП), проведених у 2007-2013 рр. по 9 профілях (48 пунктів), що перетинають різні геологічні структури Кримського регіону, отримано просторово-часову картину розподілу геомагнітних варіацій та електричного поля на поверхні Землі, за якою можна оцінити величину електропровідності і геоелектричну структуру розрізу по вертикалі і горизонталі. Обробку виконано за допомогою сучасної програмної системи PRC-MTMV (автор Ів. М. Варенцов), що забезпечує спільне перешкодозахищене оцінювання імпедансу, типеру, горизонтального МВ-відгуку за синхронними МТ/МВ-записами. Spatial-temporal pattern of distribution of geomagnetic variations and electric field on the Earth's surface was obtained as a result of modern experimental observations conducted in 2007-2013 along 9 profiles (48 points) by the methods of magnetotelluric sounding (MTS) and magnetovaria- tion profiling (MVP). These profiles cross various geological structures of the Crimean region. It is possible to estimate the value of electrical conductivity and vertical and horizontal geo-electric structure. The processing of these data is done using modern software system PRC_MTMV (author Iv.M. Varentsov) that provides the common noise-protected evaluation of the impedance, tipper and horizontal magneto-variation response according to synchronous MT/MV records.