Взаимодействие акустических и электромагнитных полей в смеси электролитов - Кузьмина, Л.М.; Рылюк, В.М.; Скипа, М.И. (Геофизический журнал, 2016)
Розглянуто нелінійний механізм взаємодії акустичного та електромагнітного полів. Показано, що звукова хвиля, що поширюється у розчині суміші електролітів, здатна індукувати змінне електромагнітне поле акустичного діапазону, а наявність зовнішнього джерела електромагнітного випромінювання в зоні поширення звукової хвилі приводить до виникнення додаткових акустичних гармонік. Розраховано напруженість індукованого магнітного поля і звуковий тиск таких гармонік. Наведено умови здійснення магнітоакустичного резонансу, що приводить до появи постійних магнітного поля та звукового тиску додаткових акустичних гармонік. Nonlinear mechanism of interaction of acoustic and electromagnetic fields is considered. It is shown that the sound wave propagating in a mixture solution of electrolytes is able to induce alternating electromagnetic fields of the acoustic range and the presence of an external source of electromagnetic radiation in the region of the sound wave propagation leads to the appearance of additional acoustic harmonics. The strength of the induced magnetic field and the magnitude of sound pressure of harmonics are calculated. The conditions of the magnetic acoustic resonance, which leads to the appearance of the constant magnetic field and the sound pressure of additional acoustic harmonics, are considered.