Особливості українського Придунав'я з погляду поліетнічності - Чебан, О.М. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
Національна філософія етносів Придунав'я впродовж тривалого історичного часу відтворювала в їх свідомості різноманітні етнічні процеси, які відбувалися у краї. Етнокультурний простір Придунав'я репродукує в регіоні традиції,
визначаючи смисловий простір людської свідомості, представлений найбільш
універсальними знаковими системами: мовою, способом життєдіяльності, нормами поведінки. Народи Придунав'я створили своєрідний модус мислення регіону. Визначальною рисою і незаперечним доказом міжетнічної цілісності Придунав'я є той факт, що майже всі мешканці краю вважають його своєю батьківщиною. Национальная философия этносов Придунавья на протяжении длительного исторического времени воспроизводила в их сознании разнообразные этнические процессы, происходящие в крае. Этнокультурное пространство Придунавья репродуцирует в регионе традиции, определяя смысловое пространство человеческого сознания, представленное наиболее универсальными знаковыми системами: языком, способом жизнедеятельности, нормами поведения.
Народы Придунавья создали своеобразный модус мышления региона. Определяющей чертой и неопровержимым доказательством межэтнической целостности Придунавья является тот факт, что почти все жители края считают его своей родиной. The national philosophy of the nations of Danube basin has been reproducing
various ethnical process, which took place there, for a very long historical time.
Ethno-cultural space of Danube basin reveals the traditions in the region and defines
the space of the sense of human awareness, which is represented by the most universal
sign systems, such as language, the style of life, norms of behavior. The nations
living in Danube basin has created the original modus of thinking in the region.
The defining feature and unbreakable proof of inter ethnical integrity of Danube basin
is the fact that almost all inhabitants of this region consider it as their Motherland.