Анализ эффективности использования альтернативных топлив на автотранспорте - Канило, П.М.; Костенко, К.В. (Проблемы машиностроения, 2011)
Рассмотрены основные аспекты современной топливно-экологической проблемы автомобильного транспорта и перспективы замещения нефтяных топлив альтернативными, в том числе композитными, энергоносителями. Приведены результаты исследований легковых автомобилей по Европейскому городскому ездовому циклу при использовании различных топлив и дан комплексный анализ экологических показателей автомобилей с учетом суммарной канцерогенности отработавших газов. Показано, что наиболее эффективным заменителем нефтяных моторных топлив на автотранспорте как с экономической, так и экологической точек зрения является природный газ, а в ближайшей перспективе – синтетические, в том числе спиртовые, топлива и водород. Розглянуті основні аспекти сучасної паливно-екологічної проблеми автомобільного транспорту та перспективи заміщення нафтових палив альтернативними, у тому числі композитними, енергоносіями. Наведені результати досліджень легкових автомобілів за Європейським міським їздовим циклом при використанні різних палив та дано комплексний аналіз екологічних показників автомобілів з урахуванням сумарної канцерогенності відпрацьованих газів. Показано, що найбільш ефективним замінником нафтових моторних палив на автотранспорті як з економічної, так і екологічної точок зору є природний газ, а в найближчій перспективі – синтетичні, у тому числі спиртові, палива та водень. The basic aspects of modern fuel and environmental problems of road transport and the prospects of replacing petroleum fuel to alternatives, including composite energy have been considered. The results of studies of passenger cars in the European urban driving cycle using different fuels and given a complex analysis of the environmental indices of cars, taking into account the total carcinogenicity of exhaust gases have been cited. It is set that the most effective substitute for petroleum motor fuels in vehicles, both from economic and environmental points of view is natural gas, but in the short term - synthetic, including alcohol fuels and hydrogen.