Напряженное состояние гибких композитных оболочек с подкрепленными отверстиями - Максимюк, В.А.; Сторожук, Е.А.; Чернышенко, И.С. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено нелінійне деформування гнучких композитних оболонок з підкріпленими криволінійними отворами при дії статичного навантаження. Дано постановку задач вказаного класу та методику їх числового розв'язання з врахуванням скінченних прогинів. Для ортотропної циліндричної оболонки з підкріпленим круговим отвором, навантаженої рівномірним внутрішнім тиском, досліджено розподіл напружень, деформацій і переміщень вздовж контура отвору та в зоні їх концентрації. Одержані дані порівняно з розв'язками відповідних задач в лінійно-пружній постановці та для оболонки з вільним отвором. Проведено аналіз одержаних результатів. A nonlinear deformation of the flexible composite shells with supported curvilinear holes under action of static loading is considered. A statement of problems of the mentioned class and a technique of their numerical solving with allowance for the finite deflections are given. For the orthotropic cylindrical shell with supported circular hole loaded by the uniform internal pressure, the distribution of stresses, strains, and displacements along the hole contour and in the zone of their concentration is studied. The findings are compared with solutions of corresponding linear problem and the shell with free hole. The results are analyzed.