Англомовні праці про становище Російської православної церкви в Україні в період пізнього сталінізму та перебування при владі М. Хрущова - Лаас, Н. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті проаналізовано етапи дослідження англомовною історіографією другої половини ХХ – початку ХХІ ст. проблеми впливу Російської православної церкви на події в Україні другої половини 1940-х – середини 1960-х рр. Особливу увагу звернено на роль Московського патріархату в справі ліквідації Української греко-католицької церкви, а також визначено двозначність становища самої РПЦ як інституції, що не відповідала більшовицькому канону суспільного устрою. In this article the English-language historiography on the role of the Russian Orthodox Church in the second half of the XXth century’s Ukraine is analyzed. Special attention is given to the function of the Moscow Patriarchate in the case of liquidation the Ukrainian Catholic Church. The author also discusses the ambivalent position of the Russian Orthodox Church as an institution not fi tted the Bolshevik social structure canon.