Особливості мотивів політичної участі як форми залучення до суспільно-політичного життя - Вільчинська, І.Ю. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2009)
Аналізуються особливості політичної участі як форми залучення до суспільно-політичного життя суспільства. Політичну участь розглядається у межах змістовних, процесійних, диспозиційних, раціонального вибору, когнітивних теорій мотивації. Форми політичної участі поділено на інструментальні та ціннісно-орієнтовані. Доведено, що у демократичному суспільстві встановлюється відносна рівновага між ціннісно-орієнтованими та інструментальними політичними мотивами. In the article are analysed the features of political participation as forms of bringing in to social and political life of society. Political participation can be examined within the limits of rich in content, dispositions, rational choice, cognitive theories of motivation, The forms of political participation can be divided into instrumental and valued-oriented. An author marks that in democratic society a relative equilibrium is set between the valued-oriented and instrumental political reasons.