Квантование тока в высокоиндуктивном контуре с интерферометром - Бондаренко, С.И.; Гнездилова, Л.В.; Коверя, В.П.; Кревсун, А.В. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
При температуре 4,2 К исследованы критические токовые состояния сверхпроводящего контура с индуктивностью 10⁻⁶ Гн, содержащего квантовый интерферометр в виде прижимного точечного контакта ниобий—ниобий, замыкающего контур. Установлено, что транспортный ток через такой контур, превышающий критический ток интерферометра и критический диамагнитный ток, возбуждаемый в контуре внешним магнитным полем, изменяются периодически и дискретно при увеличении транспортного тока или магнитного поля. Обсуждаются причины квантования токов. За температури 4,2 К досліджено критичні струмові стани надпровідного контуру з індуктивністю 10⁻⁶ Гн, що містить квантовий інтерферометер у вигляді притискного точкового контакту ніобій—ніобій, що замикає контур. Встановлено, що транспортний струм через такий контур, який перевищує критичний струм інтерферометра і критичний діямагнетний струм, що збуджується в контурі зовнішнім магнетним полем, змінюються періодично і дискретно при збільшенні транспортного струму або магнетного поля. Обговорюються причини квантування струмів. Critical current states of a superconducting contour with inductance of 10⁻⁶ H containing quantum interferometer in the form of pressed point contact niobium—niobium closing a contour are investigated at temperature of 4.2 K. As revealed, a transport current through such a contour exceeding a critical current of the interferometer and a critical diamagnetic current, which is exited in the contour by an external magnetic field, vary periodically and discretely at increase of the transport current or magnetic field. The causes of the current quantization are discussed.