Ґенерація та рух дислокаційних перегинів під впливом зовнішнього імпульсного навантаження - Карнаухов, І.Н.; Погорєлов, О.Є.; Чернолевський, М.С. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
У рамках моделі Френкеля—Конторової розглянуто ґенерацію дислокаційних перегинів поблизу поверхні зразка металу під впливом зовнішнього імпульсного навантаження. Показано, що імпульсне навантаження ґенерує дислокаційні перегини, які утворюються поблизу поверхні і рухаються вглиб зразка, причому процес ґенерації має пороговий характер. Швидкість дислокаційних перегинів та величина порогу ґенерації залежать як від параметрів зразка, так і від амплітуди і тривалості імпульсу зовнішнього навантаження. В рамках модели Френкеля—Конторовой рассмотрена генерация дислокационных перегибов вблизи поверхности образца металла под влиянием внешней импульсной нагрузки. Показано, что импульсная нагрузка генерирует дислокационные перегибы, которые образуются вблизи поверхности и движутся вглубь образца, причём процесс генерации имеет пороговый характер. Скорость дислокационных перегибов и величина порога генерации зависят как от параметров образца, так и от амплитуды и длительности импульса внешней нагрузки. Within the frameworks of the Frenkel—Kontorova model, generation of dislocation kinks near the surface of a metal sample under the influence of external pulse loading is considered. As shown, the pulse loading generates dislocation kinks, which are formed near the surface and move depthward the sample, and the generation process is of a threshold nature. Velocity of dislocation kinks and a value of generation threshold depend on both sample parameters and pulse height and duration of external loading.