Импульсный плазмохимический синтез нанодисперсных порошков на основе железа, их фазовый состав и магнитные свойства - Перекос, А.Е.; Дубовой, А.Г.; Войнаш, В.З.; Рудь, А.Д.; Залуцкий, В.П.; Василенко, А.С.; Ефимова, Т.В.; Рудь, Н.Д. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Методом электрического взрыва компактных образцов, изготовленных из порошковых смесей железа и графита, в дистиллированной воде получены нанодисперсные порошки при различных соотношениях исходных компонентов. Электронно-микроскопические исследования показали, что частицы железа имеют сферическую форму, а их размеры зависят от диаметра компактного образца. Фазовый состав нанодисперсных порошков определяется соотношением исходных порошков железа и графита в компактных образцах. Установлено, что существует оптимальное соотношение порошков железа и графита в компактном образце, при котором нанодисперсные порошки содержат минимальное количество оксидов и карбидов. Методом електричного вибуху компактних зразків, одержаних з порошкових сумішей заліза і графіту, в дистильованій воді одержані нанодисперсні порошки при різних співвідношеннях вихідних компонентів. Електронномікроскопічні дослідження показали, що частинки заліза мають сферичну форму, а їх розміри залежать від діаметра компактного зразка. Результати рентгенографічних досліджень засвідчили, що фазовий склад нанодисперсних порошків визначається співвідношенням вихідних порошків заліза та графіту в компактних зразках. Встановлено, що існує оптимальне співвідношення порошків заліза та графіту в компактному зразку, при якому нанодисперсні порошки містять мінімальну кількість оксидів та карбідів. Nanodispersed powders with different proportions of the content of the initial components are synthesized by the method of electric explosion in distilled water of compact samples produced from powder mixtures of iron and graphite. Electron microscopy studies show that iron particles are spherical and their sizes depend on the diameter of а compact powder sample. The results of X-ray studies show that the phase composition of the nanodispersed powders depends on the ratio between the amount of the initial powders of iron and graphite in the compact samples. As established, there exists an optimal ratio of the powders of iron and graphite, when the nanodispersed powders contain the minimum amount of oxides and carbides.