Згасаючі спінові хвилі в кубічному феромагнетику з врахуванням дисипативних процесів обмінної природи - Данилевич, О.Г. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
У роботі розглянуто згасаючі спінові хвилі в феромагнетику кубічної симетрії. Для опису згасання магнітних коливань використано дисипативну функцію у формі Бар’яхтара, що враховує дисипацію обмінної природи. Розраховано закони дисперсії спінових хвиль для основних станів кубічного феромагнетику. Одержано частоту коливань магнітного моменту феромагнетику вздовж свого рівноважного значення. На основі одержаних результатів зроблено кількісні розрахунки дисперсійних залежностей для сплаву з ефектом пам’яті форми NiMnGa. Результати виконаних досліджень показують, що дисипативні процеси обмінної природи можуть мати значний вплив на характер закону дисперсії спінових хвиль. Рассмотрены затухающие спиновые волны в ферромагнетике кубической симметрии. Для описания затухания магнитных колебаний использована диссипативная функция в форме Барьяхтара, которая учитывает диссипацию обменной природы. Рассчитаны законы дисперсии спиновых волн для основных состояний кубического ферромагнетика. Получена частота колебаний магнитного момента ферромагнетика вдоль своего равновесного значения. На основе полученных результатов сделаны количественные расчеты дисперсионных зависимостей для сплава с эффектом памяти формы NiMnGa. Результаты выполненных исследований показывают, что диссипативные процессы обменной природы могут иметь значительное влияние на характер закона дисперсии спиновых волн. The damping spin waves in the cubic ferromagnetic are studied. Dissipative function in Baryakhtar’s form that takes in account the exchange dissipation is used to describe the damping of the magnetic oscillations. The spin-wave dispersion laws are calculated for the ground states of the cubic ferromagnetic. The frequency of the magnetic moment oscillations along its equilibrium value is obtained. The quantitative calculations of the dispersion relations for NiMnGa shape memory alloy are made on the basis of obtained results. The results of research show that the dissipative processes of exchange nature can have a significant effect on the dispersion of the spin waves.