Парамагнитная температура Кюри и косвенное обменное взаимодействие в системах РЗМ—In - Шакаров, Х.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Впервые полуэмпирически исследовано обменное взаимодействие типа Ру-дермана–Киттеля–Касуи–Иосиды (РККИ) в бинарных системах РЗМ–In (РЗМ = Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm) с использованием экспериментальных зна-чений парамагнитной температуры Кюри (θp) образцов этих систем. Под-тверждено предсказание теории РККИ о существовании пропорциональ-ной зависимости значения θp от фактора де Жена для РЗМ. Полуэмпириче-ски оценены значения параметра косвенного обменного взаимодействия в изучаемых соединениях. В целом установлено, что для соединений изучае-мых систем РЗМ–In, как и для чистых РЗМ, характерно обменное взаимо-действие типа РККИ. Уперше напівемпірично вивчено обмінну взаємодію типу Рудермана–Кіттеля–Касуї–Іосіди (РККІ) в бінарних системах РЗМ–In (РЗМ = Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Тm) з використанням експериментальних значень парамагніт-ної температури Кюрі (θp) зразків цих систем. Підтверджено передбачення теорії РККІ про існування пропорційної залежності значення θp від факто-ра де Жена для РЗМ. Напівемпірично оцінено значення параметра непря-мої обмінної взаємодії в досліджуваних сполуках. У цілому встановлено, що для сполук досліджуваних систем РЗМ–In, як і для чистих РЗМ, харак-терна обмінна взаємодія типу РККІ. Exchange interaction of Ruderman–Kittel–Kasuya–Yosida (RKKY) type in binary REM–In systems (REM = Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm) is investigated for the first time semi-empirically, using experimental data on the paramagnetic Cu-rie temperature (θp) of the samples. Prediction of the RKKY theory concerning proportional dependence of θp on the de Gennes factor for REM is confirmed. The parameter of indirect exchange interaction in the studied systems is eval-uated semi-empirically. As found, the exchange interaction of RKKY type is typical for studied samples of REM–In systems as well as for pure REM.