Фазовые превращения, структура и свойства сплава Х65НВФТ на основе хрома - Адаскин, А.М.; Бутрим, В.Н.; Сапронов, И.Ю. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Исследована структура и свойства сплава Х65НВФТ на основе хрома, обладающего жаропрочностью и жаростойкостью, после отжига и закалки
от разных температур. Установлено, что упрочнение сплава достигается
за счёт получения пересыщенного высоколегированного твёрдого раствора никеля в кристаллической решётке хрома. Досліджено структуру та властивості стопу Х65НВФТ на основі хрому,
що характеризується жароміцністю та жаротривкістю, після відпалу і
гартування від різних температур. Встановлено, що зміцнення стопу досягається за рахунок одержання пересиченого високолеґованого твердого
розчину нікелю в кристалічній ґратниці хрому. The structure and properties of the wear and heat-resistant chromium-based
Х65НВФТ alloy are investigated after annealing and hardening from different
temperatures. As revealed, the growth of strength of the alloy is achieved
by high alloying of the substitutional solid solution with nickel atoms dissolved
in the chromium crystal lattice.