Одержання та кристалічна структура нанодисперсного ТіО₂, леґованого ніобієм та цирконієм - Будзуляк, І.М.; Остафійчук, Б.К.; Ільницький, Р.В.; Гуменюк, Л.М.; Пилипів, В.М.; Заторський, Р.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Досліджено кристалічну структуру і фазовий склад синтезованого методою золь—ґель-технології нанодисперсного ТіО₂, леґованого ніобієм і цирконієм. Встановлено механізми заміщення Nb і Zr титану у кристалічній
структурі. Виявлено, що при леґуванні ніобієм фаза анатазу зберігається
при його нагріві до 1120 К, а леґований цирконієм ТіО₂ при даних умовах
характеризується наявністю фаз анатазу, брукіту та рутилу із вмістом фази анатазу до 60%. Исследованы кристаллическая структура и фазовый состав синтезированного методом золь—ґель-технологии нанодисперсного TiО₂, легированного ниобием и цирконием. Установлены механизмы замещения Nb и
Zr титана в кристаллической структуре. Обнаружено, что при допировании ниобием фаза анатаза сохраняется при термической выдержке до
1120 К, а легированный цирконием TiО₂ при данных условиях характеризуется наличием фаз анатаза, брукита и рутила с содержанием фазы анатаза до 60%. Synthesis by sol—gel technology and investigation of crystal structure and
phase composition of nanodispersed TiО₂ doped with niobium and zirconium
are presented. Substitution of titanium with Nb, Zr in the crystal structure
of titanium dioxide is interpreted. As revealed, the niobium-doped anatase
phase remains during annealing up to 1120 K, and the zirconium-doped TiО₂
under the given conditions is characterized by a presence of anatase (up to
60%), brookite, and rutile phases.