Ранний антропосоциогенез: анализ представлений истоков - Чудомех, В.Н. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
Проанализированы базисные концепции и гипотезы истоков Человека,
представлена новая гипотеза Палеоантропосоциогенеза - "убежищестроительная". Проаналізовані основні концепції та гіпотези джерел Людини, презентовано нову гіпотезу Палеоантропосоціогенезу - "сховищебудівницьку". The main conseptions and hypotheses of the Human rises are analyzed and
the new "housebuild's hypothesis" of Palaeantroposociogenesis is suggested.