Вітчизні віддати не вигризки душ, а всю повноту життя і безсмертя - Полюхович, О.В.; Рум'янцева, О.М. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
В статье рассматривается развитие литературного процесса ХХ в. в связи с историческими реалиями времени. В эпоху социальных преобразований
основной чертой украинской литературы является возрождение национальных
идеалов, становление национального сознания. У статті подано загальний огляд розвитку літературного процесу ХХ ст. у
зв'язку з історичними реаліями часу. В епоху соціальних і політичних перетворень основною рисою української літератури є відродження національних ідеалів, становлення національної свідомості. In this article the development of literary process of the XX century is considered
in connection with historical realities of that period. In the epoch of social
changes the main characteristic trait of Ukrainian literature is the renascence of national
ideals, maintaining of national consciousness.