Домашні улюбленці в античних державах Надчорномор’я: собаки, кунячі, коти - Одрін, О. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2013)
Статтю присвячено ставленню до домашніх улюбленців в античних державах
Надчорномор’я. Розглянуто видовий та порідний склад основних видів домашніх тварин, які розводились греками – собак, кунячих (ласки, фретки) та котів.
Показано, що всі основні тенденції в «культурі домашніх улюбленців», які спостерігалися в античному світі в цілому, були присутніми і в Надчорномор’ї.
У ставленні надчорноморських греків до своїх тварин простежено як тенденції, подібні до сучасних (існування «статусних» тварин та, з іншого боку, бездомних тощо), так і ті, які від останніх помітно різняться (приміром, собакоїдство). Статья посвящена отношению к домашним любимцам в античных государствах Северного Причерноморья. Рассмотрены видовой и породный состав
основных видов домашних животных, разводимых греками – собак, куньих
(ласки, фретки) и котов. Показано, что основные тенденции в «культуре домашних любимцев», которые наблюдались в античном мире, присутствовали и в
Северном Причерноморье. В отношении северо-причерноморских греков к своим животным прослежены как тенденции, схожие с современными (существование «статусных» животных и, с другой стороны, бездомных и т.д.), так и
существенно отличные от современных (например, собакоедство). This article describes the ways pets were treated in the antique city states on the
northern Black Sea coast. It outlines the species composition of pets that the Greeks
kept: dogs, weasels, ferrets, cats. The author demonstrates that all the main tendencies
of the «pet culture» of the classical civilization were present on the northern Black Sea
coast as well. The Greeks of the northern Black Sea coast treated their pets both in
ways that are similar to present-day ideas (the existence of «status» animals alongside
strays, etc.), and in ways that differ drastically (i.e., consuming dogs).