Теоретические основы неравномерности газовыделения из подрабатываемых угольных пластов и вмещающих пород - Бондаренко, В.И.; Харин, Е.Н.; Антощенко, Н.И.; Гасюк, Р.Л. (Розробка родовищ, 2013)
На основании зависимости кривой динамики газовыделения от степени развития очистных работ, процессов сдвижения подработанных пород и десорбции метана из источников разработаны принципиально новые теоретические положения расчета коэффициента неравномерности, соответствия которых проверены в разных горногеологических условиях эксплуатации выемочных участков. На підставі залежності кривої динаміки газовиділення від ступеня розвитку очисних робіт, процесів зсування підроблених порід і десорбції метану з джерел розроблені принципово нові теоретичні положення розрахунку коефіцієнта нерівномірності, відповідності яких провірені в різних гірничо-геологічних умовах експлуатації виїмкових дільниць. Based on the curve depending the dynamics of gas evolution on the extent of mining operations, processes displacement underworked rocks and desorption of methane from sources developed a fundamentally new theoretical position of calculation of coefficient of unevenness and conformity are conducted in different geological conditions of extraction areas.