Моделирование горных процессов для обоснования параметров разработки безлюдной выемки угля с применением пневмобалонной крепи - Костюк, С.Г.; Ситников, Г.А.; Бедарев, Н.Т. (Розробка родовищ, 2013)
В данной работе приведены результаты исследований характера проявления горного давления на плоских моделях из материалов-эквивалентов при имитации выемки угля на маломощных пластах с применением пневмобалонной крепи, с изменением (в натуре) мощности непосредственной кровли пласта от 0,7 до 3,0 м при наличии трех типов основной кровли (σсж = 10-35; 35-50 и 50-75 МПа). У даній роботі наведені результати досліджень характеру прояву гірського тиску на плоских моделях з матеріалів-еквівалентів при імітації виймання вугілля на малопотужних пластах з застосуванням пневмобалонного кріплення, із зміною (в натурі) потужності безпосередьої покрівлі пласта від 0,7 до 3,0 м при наявності трьох типів основної покрівлі (σст = 10-35; 35-50 і 50-75 МПа). Researches rock pressure manifestation character’s on flat models of materials-equivalents in imitation of coal excavation from thin layers with the pneumatic-cylinder lining using, with the change (in kind) capacity of the layer’s immediate roof from 0.7 to 3.0 m in the presence of three types of main roof (σlonq.press. = 10-35; 35-50 and 50-75 MPa) are resulted.