Дослідження процесів трансформації водорозчинних форм важких металів при детоксикації промислових відходів природними сорбентами - Білецька, В.А.; Яцечко, Н.Є.; Павличенко, А.В. (Розробка родовищ, 2013)
Проведено оцінку валового вмісту та кількості міграційноздатних форм важких металів у продуктах термічної переробки твердих відходів. Визначено пріоритетні метали-забруднювачі. Виконано комплексні дослідження процесів трансформації водорозчинних форм важких металів при взаємодії осадових порід із золою. Доведено, що процеси сорбційної іммобілізації приводять до суттєвого зниження вмісту міграційноздатних форм важких металів у відходах. Проведена оценка валового содержания и количества миграционноспособных форм тяжелых металлов в продуктах термической переработки твердых отходов. Определены приоритетные металлы-загрязнители. Выполнены комплексные исследования процессов трансформации водорастворимых форм тяжелых металлов при взаимодействии осадочных пород с золой. Доказано, что процессы сорбционной иммобилизации приводят к существенному снижению содержания миграционноспособных форм тяжелых металлов в отходах. The gross of heavy metals active forms substance into thermal processing of solid waste are estimated. The priority metals and pollutants are determined. The comprehensive study of water-soluble forms transformation processes of heavy metals in sediment ash interaction is completed. It is shown that the process of sorption immobilization leads to a significant reduction of active forms of heavy metals in the waste.