Совершенствование технологии тампонажа закрепного пространства в сложных горно-геологических условиях шахт Западного Донбасса - Солодянкин, А.В.; Выгодин, М.А.; Коробченко, В.В.; Смирнов, А.В.; Прокудин, А.З. (Розробка родовищ, 2014)
Выполнен анализ направлений по повышению устойчивости протяженных горных выработок в сложных геомеханических условиях шахт Западного Донбасса. Приведены результаты шахтных исследований деформационных процессов в окрестности капитальных выработок. Предложены способ механизации трудоемких процессов, оборудование и технологические схемы для тампонажа закрепного пространства капитальных выработок. Виконано аналіз напрямів підвищення стійкості протяжних гірничих виробок у складних геомеханічних умовах шахт Західного Донбасу. Наведено результати шахтних досліджень деформаційних процесів в околиці капітальних виробок. Запропоновано спосіб механізації трудомістких процесів, обладнання та технологічні схеми для тампонажу закріпного простору капітальних виробок. Directions for improvement stability of long workings in complicated geotechnical conditions of Western Donbass mines are analyzed. The results of mining research of deformation processes in the vicinity of permanent workings are given. The method of mechanization of labor-intensive processes, equipment and technological schemes for skin grouting in permanent workings is proposed.