Повышение качества оконтуривания вертикальных стволов при проходке буровзрывным способом - Солодянкин, А.В.; Янкин, А.Е. (Розробка родовищ, 2014)
Предложена новая схема отбойки пород при проходке стволов. Особенностью схемы является уступная форма забоя с отставанием оконтуривающих шпуров от основного комплекта. Обоснована численная модель для изучения напряженно-деформированного состояния призабойной части ствола. Выполнены численные исследования по определению эффективной высоты уступа, при котором разрушения контура ствола в нижней части заходки не происходит. Установлена зависимость коэффициента устойчивости приконтурного массива пород от высоты уступа. Запропоновано нову схему відбійки порід при проходці стволів. Особливістю схеми є уступна форма вибою з відставанням контурних шпурів від основного комплекту. Обґрунтована чисельна модель для вивчення напружено-деформованого стану привибійної частини ствола. Виконані чисельні дослідження з визначення ефективної висоти уступу, при якому руйнування контуру ствола в нижній частині західки не відбувається. Встановлена залежність коефіцієнта стійкості приконтурного масиву порід від висоти уступу в вибої ствола. A new scheme of breaking rocks during shafts is proposed. Feature of the scheme is benching shape contouring the face with a lag from the main holes of the round. Numerical model for the study of stress-deformed state of the barrel bottom hole is substantiated. Numerical study to determine the effective height of the ledge, where the destruction of the circuit at the bottom of the barrel stope happens is executed. The dependence of the coefficient of the marginal stability of rock mass on the height of the ledge at the bottom of the barrel is established.