Деградація матеріалів нафтогазових об’єктів довготривалої експлуатації та шляхи забезпечення їх працездатності - Крижанівський, Є.І. (Розробка родовищ, 2014)
За довготривалої експлуатації магістральних газопроводів можлива деградація властивостей їх матеріалу, зумовлена його старінням. Проведені дослідження зміни властивостей металу магістральних газопроводів, що перебували в експлуатації від 30 до 45 років, свідчить, що тривала експлуатація газопроводів спричиняє незначне погіршення стандартизованих механічних і електрохімічних властивостей низьколегованих трубних сталей, яке за належного контролю за змінами геометрії стінок труби не є загрозливим. При долговременной эксплуатации магистральных газопроводов возможна деградация свойств их материала, обусловленная старением металла. Проведенные исследования изменения свойств металла магистральных газопроводов, которые находились в эксплуатации от 30 до 45 лет, показали, что длительная эксплуатация газопроводов вызывает незначительное ухудшение стандартизированных механических и электрохимических свойств низколегированных трубных сталей, которое при надлежащем контроле за изменениями геометрии стенок трубы не представляет опасности. Degradation of the gas trunk pipelines material characteristics due to the ageing process can occur during long-term operation. The investigations of the trunk pipeline characteristics which have been in operation 35 – 40 years showed that long-term pipeline operation causes neglectable degradation of the normalized mechanical and electro-chemical properties of the low-alloyed tubular steals. The degradation can not cause a serious danger if the appropriate control of the pipe wall thickness will be organized.