Підвищення ефективності роботи систем видобутку та транспортування газу в умовах Пролетарського ПСГ - Ширін, Л.Н.; Литвин, А.Д. (Розробка родовищ, 2014)
За результатами досліджень процесів видобування, підготовки та транспортування природного газу встановлено умови утворення газових кристалогідратів. Доведено, що кристалічні з’єднання компонентів природного газу з водою призводять до дуже небажаних технічних та технологічних наслідків. Для діагностики газопроводів рекомендовано впровадити програмно-технічний комплекс безпровідного контролю параметрів газозбірної системи. По результатам исследований процессов добычи, подготовки и транспортировки природного газа установлены условия образования газовых кристаллогидратов. Доказано, что кристаллические соединения компонентов природного газа с водой приводят к весьма нежелательным техническим и технологическим последствиям. Для диагностики газопроводов рекомендуется внедрить программно-технический комплекс беспроводного контроля параметров газосборной системы. According to the research results of natural gas extraction, preparation and transportation processes conditions of gas crystalline hydrates are determined. It is proved that crystalline connections of natural gas components with water lead to unacceptable technical and technological consequences. It is recommended to implement software and hardware complex of wireless survey of gas-gathering system parameters for diagnostics of gas pipelines.