Механизмы поглощения энергии угольным веществом на атомно-молекулярном уровне - Булат, А.Ф.; Пимоненко, Л.И.; Бурчак, А.В.; Суворов, Д.А. (Розробка родовищ, 2014)
Рассмотрены процессы передачи геотермической и геомеханической энергии горного массива на наноуровень, а также показаны возможные механизмы поглощения, распространения и использования возникшего повышенного энергетического потенциала молекулярной структурой угольного вещества. Установлено, что в молекулярной структуре угольного вещества механическая и тепловая энергии превращаются в энергию квантово-механической природы, питающую структурные трансформации и генерационные процессы в веществе. Розглянуто процеси передачі геотермічної та геомеханічної енергії гірського масиву на нанорівень, а також показано можливі механізми поглинання, розповсюдження і використання виниклого підвищеного енергетичного потенціалу молекулярною струтурою вугільної речовини. Встановлено, що в молекулярній структурі вугільної речовини механічна та теплова енергії перетворюються в енергію квантово-механічної природи, що живить структурні трансформації та генераційні процеси у речовині. Processes of the rock-mass geothermal and geomechanical energy transfer to the nanolevel are considered, and different mechanisms for the potential energy absorption, distribution and usage by the molecular structure of the coal substance are shown. It is established that mechanical and thermal energies in the molecular structure of the coal substance are transformed into quantum-mechanical energy which feeds the structural transformations and generation processes in the substance.