Підвищення рівня екологічної безпеки при видобутку залізних руд підземним способом - Горова, А.І.; Колесник, В.Є.; Миронова, І.Г. (Розробка родовищ, 2014)
Встановлено закономірності зміни приземної концентрації екологічно небезпечних речовин навколо вентиляційних стволів шахти від річної питомої витрати вибухових речовин. Отримано регресійні залежності зміни стану біоіндикаторів від концентрації забруднювачів атмосфери та відстані до джерел викиду. Запропоновано використання емульсійної вибухової речовини україніт-ПП-2Б для відбою руди. Установлены закономерности изменения приземной концентрации экологически опасных веществ вокруг вентиляционных стволов от годового удельного расхода взрывчатых веществ. Получены регрессионные зависимости изменения состояния биоиндикаторов от концентрации загрязнителей атмосферы и расстояния до источников выброса. Предложено использование эмульсионного взрывчатого вещества украинит-ПМ-2Б для отбойки руды. The regularities of surface air concentration change of ecologically hazardous substances around the ventilation shafts from the annual specific consumption of explosives are established. Regression dependences between changes of bio-indicators state and the concentration of atmospheric pollutants as well as the distance to the emission source are obtained. The usage of emulsion explosive Ukrainit-PM-2B for ore breaking is proposed.