Екологічні та техногенні наслідки ліквідації вугільних шахт - Бузило, В.І.; Павличенко, А.В. (Розробка родовищ, 2014)
Проаналізовані екологічні та техногенні наслідки ліквідації вугільних шахт. Охарактеризовано особливості впливу масового закриття гірничих підприємств на стан об’єктів навколишнього середовища. Запропоновано комплекс заходів спрямованих на підвищення рівня екологічної та техногенної безпеки процесів ліквідації шахт. Проанализированы экологические и техногенные последствия ликвидации угольных шахт. Охарактеризованы особенности влияния массового закрытия горных предприятий на состояние объектов окружающей среды. Предложен комплекс мероприятий направленных на повышение уровня экологической и техногенной безопасности процессов ликвидации шахт. Environmental and technogenic consequences of coal mines abandonment are analyzed. Features of masssive abandonment influence of mining enterprises on objects condition of environment are characterized. A set of measures aimed at environmental improving and technogenic safety of abandonment processes of mines are proposed.