Львівське середовище українських малярів першої половини XVII ст. - Александрович, В. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Аналізуються свідчення писемних джерел про персональний склад львівського середовища майстрів українського малярства першої половини – середини XVII ст. Показано еволюцію життєвого і творчого шляху найвідоміших
митців Федора Сеньковича (†1631) та Миколи Мороховського Петрахновича (†
не раніше 1666). Наведено факти біографій менше знаних майстрів та ряду
постатей, які досі перебували поза увагою дослідників. Подано також вказівки
на малярів, відзначених лише поодинокими джерельними згадками, малярських
учнів і челядників, активність майстрів місцевого осередку поза Львовом. Анализируются свидетельства письменных источников о личном составе
львовских мастеров украинской живописи первой половины – середины XVII в.
Показано эволюцию жизненного і творческого пути наиболее известных
мастеров Федора Сеньковича (†1631) и Николая Мороховского Петрахновича (†
не ранее 1666). Приведены факты биографий менее известных мастеров и ряда
личностей, пребывавших вне внимания исследователей. Приведены также указания на живописцев, отмеченных лишь единичными упоминаниями в источниках, учениках и помощниках, активности местных мастеров вне Львова. The article analyses written sources on members of Lviv Ukrainian painters’ milieu
in the early to mid-17th century. It focuses on life and evolution of work of the period’s
most famous artists, Fedir Senkovych († 1631) and Mykola Morokhovskyi Petrakhnovych
(† after 1666). The article also lists facts from lives of less known artists
and other personalities that have not been studied before. In addition, it provides
information about painters mentioned only in a few sources, painters’ apprentices and
servants, local painters active outside Lviv.