Згвалтаванні ў Вялікім Княстве Літоўскім у ХVI–ХVIІ ст.: заканадаўства і судовая практыка - Сліж, Н. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Тема згвалтувань у Великому Князівстві Литовському в ХVI–ХVIІ ст. практично залишилася поза увагою дослідників. За жанром вона є доволі специфічною і, як правило, досліджується в контексті гендерних відносин, історії
сексу, кримінальних злочинів. У даній статті розглядається згвалтування в законодавстві і судовій практиці.
Крім того, звертається увага на шлюб з використанням сили, в якому було психологічне і фізичне насилля.
У суспільстві ВКЛ не було створено сприятливої ситуації для гвалтівників ні
в законодавстві, ні в громадській думці. Така поведінка трактувалася як протиправна, а не норма. Прослідкувати тенденції в згвалтуваннях і шлюбах, створених через насилля, дуже складно за браком відповідних джерел. Її фрагментарність робить недосяжними для дослідження психологію злочинця і жертви,
подальшу долю жінки, механізми реалізації законодавства, територіальні особливості випадків та інші аспекти. Тема изнасилования в Великом княжестве Литовском в ХVI–ХVIІ вв. практически осталась вне внимания исследователей. Она достаточно специфическая
для изучения и, как правило, ее исследуют в контексте гендерных отношений,
истории секса, преступлений. В данной статье рассматривается изнасилование в законодательстве и судебной практике. Кроме того, внимание обращено на брак с использованием силы, в котором было психологическое и физическое насилие.
В обществе ВКЛ не было создано благотворной ситуации для насильников ни
в законодательстве, ни в общественном мнении. Такое поведение трактовалось
как противоправное, а не норма. Проследить тенденции в изнасилованиях и
браках по принуждению очень сложно по причине отсутствия соответствующей
базы источников. Её фрагментарность делает недосягаемым для исследования
психологию преступника и жертвы, дальнейшую судьбу женщины, механизмы
реализации закона, территориальные особенности прецедентов и другие аспекты. Rape in the Grand Duchy o Lithuania in the sixteenth – seventeenth centuries has
not been studied practically. The topic is very specific for research. Usually it is
analysed in the context of gender relations, history of sex or crimes.
This article presents rape in law and judicial practice. Besides this the attentions is
paid to marriage under compulsion because it had physical and psychological
violence.
The society of the GDL did not create auspicious conditions for violators in law
and public opinion. Such behavior was treated as unlawful but not as a norm.
It is difficult to trace the tendencies of rape and marriage under compulsion
because of lack of corresponding sources. Fragmentariness of documents does not
give opportunity to study psychology of a violator and a victim, further fate of a
woman, realization of the law, specific of crimes according to the territory and other aspects.