Справи про зґвалтування й позбавлення цноти у судах Самбірської економії в XVII ст. - Гарасимчук, М. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Дослідження злочинності дозволяє не лише реконструювати окремі засади судочинства, але й трактувати тогочасні морально-етичні норми. Об’єктом даної публікації стали акти зґвалтування, виокремлені з-поміж загального поняття «ґвалту» на основі критерію сексуального насильства. Серед вписів у актових книгах за окреслений період виявлено 8 справ про акти зґвалтувань, що подекуди вирізняються суперечливими свідченнями та рядом незрозумілостей у розповідях сторін. Враховуючи умови судових декретів (вирішення більшості наявних справ завершувалося складанням присяг про невинність у злочині, а покарання, які таки мали місце, обмежувалися фінансовими стягненнями, а як максимум – ув’язненням), виглядає, що зґвалтування або його спроба мали місце у трьох із усіх наявних випадків. Исследование преступлений позволяет не только реконструировать отдельные части судопроизводства, но и объяснять морально-этические нормы того времени. Объектом данного исследования стали акты об изнасиловании, выделенные среди общего понятия «насилие» на основании критерия сексуального насилия. Среди актов, вписанных в судебные книги за данный период выявлено всего 8 дел о фактах изнасилования, которые отличаются противоречивыми свидетельствами и рядом неясностей в показаниях сторон. Учитывая условия судебных декретов (решения большинства имеющихся дел заканчивалось составлением присяг о невиновности в преступлении, а наказания, которые все же были, ограничивались денежными штрафами, и как максимум – тюремным заключением), похоже, что изнасилование или его попытка могли быть в трех из всех имеющихся случаев. The studies of crimes not only showcase some principles of the justice system, but also show us how to interpret the moral and ethical standards of those days. The present publication delves on rape, distinguished among the other assault cases as sexual abuse. There were about eight rape cases in the court records of the 17th century. The evidence is sometimes conflicting, and there is a number of inconsistencies in the parties’ stories. Taking into account the specificity of court decrees (most cases were resolved through taking the oath of innocence, and the punishment, even when it did occur, was limited to fines, or, at most, imprisonment), rape or attempted rape seem to have happened in three of the existing cases.