«Єврейське» щастя: як волинський єврей Маєр Давидович збирав свій капітал (перша половина XVII ст.) - Заяць, А. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Волинські євреї, зосереджені здебільшого у містах, відігравали поважну роль
у економічному житті регіону, що підтверджує фінансово-підприємницька
діяльність колківського єврея Маєра Давидовича. Не буде великим перебільшенням, якщо назвати Маєра Давидовича певним уособленням тогочасної
єврейської успішності. Джерела засвідчують, що Маєр Давидович здійснював
одночасно різні фінансово-підприємницької операції, зокрема – позичав гроші,
брав речі у заставу та на зберігання, займався виловом і продажем риби,
поставками меду та зерна, виготовляв і продавав попіл. Значного розмаху набрала його орендно-заставна діяльність: оренди млинів, корчем, мит, а також як
окремих сіл, так і цілих волостей, що включали міста та прилеглі до них села
(від 2-3 до 6-8 сіл). Робив це Маєр Давидович як одноосібно так і в кооперації з євреями з інших міст. Це дало змогу скласти значний капітал, що своєю чергою сприяло піднесенню його значимості у тогочасному соціумі. Волынские евреи, проживавшие преимущественно в городах, играли важную
роль в экономической жизни региона, что подтверждается финансово-предпринимательской деятельностью еврея Маера Давыдовича. Не будет большим
преувеличением, если назвать Маера Давыдовича неким воплощением тогдашней еврейской успешности. Источники свидетельствуют, что Маер Давыдович
проводил одновременно разные финансово-предпринимательские операции, в
частности – одалживал деньги, брал вещи под залог и на хранение, занимался
ловлей и продажей рыбы, поставками меда и зерна, изготовлял и продавал
поташ. Существенного розмаха получила его арендно-залоговая деятельность:
аренды мельниц, корчм, мыт, а также как отдельных сел так и целых волостей,
которые включали города и прилегающие к ним села (от 2-3 до 6-8 сел). Делал
это Маер Давыдович как единолично, так и в кооперации с евреями других городов. Это дало ему возможность накопить значительный капитал, что в свою очередь содействовало росту его значимости в тогдашнем социуме. Volhynian Jews, concentrated mainly in towns, played an important role in the
economic life of the region. The entrepreneurship of Majer Dawidowicz, a Jew of
Kolky, is a good evidence of it. It is no exaggeration to call him a symbol of Jewish
success of that time. The sources indicate that Majer Dawidowicz performed different
financial and entrepreneurial transactions simultaneously – for example he lent money,
took things in pledge and accepted for storage, organized catching and selling fish,
supplied honey and grain, produced and sold ash. He developed large-scale tenant
activities – he rented out mills, inns, customs, separate villages and even whole
districts (volosti), which included towns with adjacent villages (from 2-3 to 6-8
villages). Majer Dawidowicz did it both individually and collectively with Jews from
other towns. This allowed him to raise a substantial amount of capital and consequently
enhanced his social status.