Річпосполитський патріот на імперській службі: Ян-Непомуцен Хоєцький (1748–1816) - Чернецький, Є. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Стаття присвячена Яну-Непомуцену Хоєцькому (1748–1816) – помітному
діячу Великого сейму (1788–1791), який належав до патріотичного угрупування
та підтримав конституцію 3-го травня, а від початку російської окупації
Правобережної України (1793) пішов на імперську службу та був одним з
ефективних чиновників Київської губернії, відзначеним високими нагородами.
Аналізується міфологізація біографії Я.-Н. Хоєцького в першій третині ХХ ст.
Спираючись на семантику портрета, написаного наприкінці життя Хоєцького,
запропонована інтерпретація його політичних поглядів, пояснення мотивації переходу на імперську службу. Статья посвящена Яну Непомуцену-Хоецкому (1748–1816) – известному
деятелю Великого сейма (1788–1791), который принадлежал к патриотической
группировке и поддержал конституцию 3-го мая, а от начала российской
оккупации Правобережной Украины (1793) пошел на имперскую службу и был
одним из эффективных чиновников Киевской губернии, награждался высокими
наградами. Анализируется мифологизация биографии Я.-Н. Хоецкого в первой
трети ХХ в. Опираясь на семантику портрета, написанного в конце жизни
Хоецкого, предложена интерпретация его политических взглядов, объяснение мотивации перехода на имперскую службу. Jan-Nepomucen Chojecki (1748–1816) was a notable activist of the Great Sejm
(1788–1791); he belonged to the patriotic circles and supported the Constitution of
May 3, 1791. However, he joined imperial ranks during the Russian occupation of
Річпосполитський патріот на імперській службі… 285
Right-Bank Ukraine (1793), and became quite an accomplished and decorated official
in the Kyiv Governorate. The present article analyzes the myths that sprang up around
him in the first three decades of the XX century. Through analyzing the semantics of a
late-life portrait of him, I will offer my interpretation of his political views, as well as
his motivation when choosing to join the imperial ranks.