Інформаційні технології – складова процесів моніторингу та керування напружено-деформованим станом масиву - Ступнік, М.І.; Калініченко, В.О.; Калініченко, О.В.; Музика, І.О.; Федько, М.Б.; Письменний, С.В. (Розробка родовищ, 2015)
У роботі наведено й обґрунтовано основні концепції застосування інформаційних технологій щодо моніторингу та можливості керування напружено-деформованим станом гірських порід при видобутку залізних руд підземним та відкритим способами, як критерій при виборі оптимальної концепції застосування інформаційних технологій щодо моніторингу та керування напружено-деформованим станом масиву гірських порід пропонується мінімум матеріальних затрат на реалізацію цього процесу. В работе приведены и обоснованы основные концепции применения информационных технологий по мониторингу и возможности управления напряженно-деформированным состоянием горных пород при добыче железных руд подземным и открытым способом. В качестве критерия при выборе оптимальной концепции применения информационных технологий по мониторингу и управлению напряженно-деформированным состоянием массива горных пород предлагается минимум материальных затрат на реализацию данного процесса. Basic concepts of information technology using for monitoring and control of the stress-deformed state of rocks when iron ore underground and open mining are given and grounded in the paper. As a criterion in choosing the optimal concepts of information technology use for monitoring and control of stress-deformed state of the rock mass, a minimum of material costs for the implementation of this process is offered.