Вирішення проблем відпрацювання бортів залізорудних кар’єрів у зонах впливу підземних гірничих виробок - Бабець, Є.К. (Розробка родовищ, 2015)
На сучасному етапі відробка покладів залізних руд у Кривбасі ведеться в умовах як сумісних відкритих і підземних гірничих робіт, так і відкритої розробки родовищ у зонах, що підроблені підземними виробками. Наведені технологія, нові способи та пристрої ліквідації воронок обвалення у межах робочої зони кар’єрів шляхом засипки їх рядовими скельними породами розкриву безпосередньо з поверхні, що дозволяє суттєво підвищити безпеку гірничих робіт у кар’єрі й отримати значну економію за рахунок попередження порушення довкілля зовнішніми відвалами. На современном этапе отработка залежей железных руд в Кривбассе ведется в условиях как совместных открытых и подземных горных работ, так и открытой разработки месторождений в зонах, подработанных подземными выработками. Приведены технология, новые способы и устройства погашения воронок обрушения в пределах рабочей зоны карьеров путем засыпки их рядовыми скальными породами вскрыши непосредственно с поверхности, что позволяет существенно повысить безопасность горных работ в карьере и получить значительную экономию за счет предупреждения нарушения окружающей среды внешними отвалами. At the present stage, the development of iron ore deposit in Kryvbas is conducted in conditions as open and underground mining operations, and open mining in zones of undermining by drivage. The technology, new methods and facility of pitcrater reclamation in limits of quarry working area by overburden hard rock filling directly from the surface that allows to increase the safety of mining operations and gain significant economy at the expense of prevention of environment disturbance are presented.