Определение места и объема скопления метана в выработанном пространстве - Клочков, В.Г.; Пугач, И.И.; Муха, О.А. (Розробка родовищ, 2015)
Рассмотрена методика определения местоположения пустот расслоения в подрабатываемой толще с различными физико-механическими свойствами горных пород. Для заданных горно-геологических условий определены геометрические параметры сдвижения пород и распределения напряжений в горном массиве, а также рассчитаны параметры образующихся пустот расслоения. Розглянуто методику визначення місця розташування порожнеч розшарування у товщі, що підробляється, з різними фізико-механічними властивостями гірських порід. Для заданих гірничо-геологічних умов визначено геометричні параметри зрушення порід і розподілу напружень у гірському масиві, а також розраховано параметри порожнеч розшарування, що утворюються. The method of determining the location of layer separation voids with different physical and mechanical properties of rocks is reviewed. The geometrical parameters of displacement and stress of rocks in the solid for a given geological conditions are defined. The parameters of separation voids are calculated.