Управление фазовым равновесием систем с газовыми гидратами в элементах газогидратных технологий - Педченко, Л.О.; Педченко, М.М. (Розробка родовищ, 2015)
Запропоновано технологію вилучення метану із морських газогідратів. Розглянуто питання збагачення морських газогідратовмісних порід безпосередньо на місці їх залягання. Технологією передбачено вилучення основної маси газогідрату без витрати енергії на фазовий перехід. При цьому дисоціацію частини газогідрату в породі запропоновано здійснювати за рахунок низькопотенційної енергії морської води. Предлагается технология извлечения метана из морских газогидратов. Рассмотрены вопросы обогащения морских газогидратосодержащих пород непосредственно на месте их залегания. Технологией предусмотрено извлечение основной массы газогидрата без расходования энергии на фазовый переход. При этом диссоциацию части газогидрата предложено осуществлять за счет низкопотенциальной энергии морской воды. The technology of methane recovery from marine gas hydrates is proposed. The issues of enrichment of marine hydrate-containing rocks directly on their buried place are considered. Technology provides gas hydrate basic mass extraction without energy consumption on phase change.