Моделирование состояния вмещающего массива при камерной отработке запасов руд - Хоменко, О.; Кононенко, М.; Данильченко, М. (Розробка родовищ, 2016)
Цель. Исследовать изменения напряженности массива в породах висячего и лежачего боков залежи, при отработке первичных и вторичных очистных камер.
Методика. Аналитические исследования напряженно-деформированного состояния массива вокруг очистных камер выполнялись с использованием термодинамического метода, который дает наиболее высокую сходимость расчетных и измеряемых в шахте упругих деформаций.
Результаты. Установлены закономерности развития полей напряжений в массиве зон разгрузки очистных
камер. Определены основные области концентрации напряжений, которые располагаются в породах висячего и
лежачего боков, в массиве руды и закладки. Форма изолиний радиальных напряжений вокруг очистных камер
стремиться к эллипсоидной. Уровень напряженности массива пород висячего и лежачего боков, в зонах разгрузки очистных камер, изменяется по экспоненциальным зависимостям в зависимости от расстояния до рудной залежи. Мета. Дослідити зміни напруженості масиву в породах висячого і лежачого боків покладу, при відпрацюванні первинних і вторинних очисних камер.
Методика. Аналітичні дослідження напружено-деформованого стану масиву навколо очисних камер виконувалися з використанням термодинамічного методу, який дає найбільш високу збіжність розрахункових і вимірюваних у шахті пружних деформацій.
Результати. Встановлено закономірності розвитку полів напружень у масиві зон розвантаження очисних
камер. Визначено основні області концентрації напружень, які розташовуються у породах висячого і лежачого
боків, у масиві руди та закладки. Форма ізоліній радіальних напружень навколо очисних камер прагне до еліпсоїдної. Рівень напруженості масиву порід висячого і лежачого боків, у зонах розвантаження очисних камер,
змінюється за експоненціальними законами в залежності від відстані до рудного покладу. Purpose. To examine rock mass stress changes in hanging wall and footwall rocks of the deposit during mining of
primary and secondary stoping chambers.
Methods. Analytical research into stress-strain state around stoping chambers was executed with the help of thermodynamical
method that gives the highest convergence of calculated elastic deformations and those measured in the mine.
Findings. Regularities of stress field formations in the mass of stoping chambers unloading zones are specified. The
main areas of stresses concentration located in hanging wall and footwall rocks, in ore mass and backfilling are determined.
The shape of radial stress isolines around stoping chambers tends towards ellipsoid. The stress level of
mass around hanging wall and footwall rocks, in unloading zones of stoping chambers changes according to exponential
dependences relating to the distance from ore deposit.