Використання методу Монте-Карло для статистичної перевірки асимптотичної нормальності стаціонарного розподілу кількості вимог у системі GI/G/∞ у випадку великого завантаження - Кузнєцов, І.М. (Доповіді НАН України, 2016)
Розглядається система обслуговування GI/G/∞ в умовах великого завантаження. Для перевiрки гiпотези про асимптотично нормальний розподiл кiлькостi вимог у системi пропонується застосовувати статистичний пiдхiд, який грунтується на методi Монте-Карло. Використання χ²-критерiю дозволяє встановити мiнiмальне завантаження системи, починаючи з якого статистичнi данi не суперечать цiй гiпотезi. Рассматривается система обслуживания GI/G/∞ в условиях большой загрузки. Для проверки гипотезы об асимптотически нормальном распределении количества требований в системе предлагается использовать статистический подход, основанный на методе Монте-Карло. Использование χ²-критерия позволяет установить минимальную загрузку системы, начиная с которой статистические данные не противоречат этой гипотезе. The queueing system GI/G/∞ in a heavy traffic is considered. A statistical testing of the hypothesis that a steady-state distribution of the number of customers tends to the normal distribution is proposed. The χ²-criterion enables us to determine a minimal load, from which the statistical data don’t contradict this hypothesis.