Змiщення макроскопiчних характеристик термодинамiчних систем пiд дiєю радiацiйного опромiнення - Гаврюшенко, Д.А.; Тарадiй, К.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Наслiдком впливу радiацiйного опромiнення на фiзичнi системи є поява у цих системах нових компонентiв, що вiдрiзняються вiд компонент незбуреної системи як енергiєю взаємодiї, так i фiзичними характеристиками частинок системи. Тому формалiзм функцiй розподiлу є зручним з точки зору наочностi iнтерпретацiї як структурних змiн, що вiдбулися у системi, так i з точки зору обчислення змiни основних макроскопiчних характеристик системи. Одержано ряд виразiв, що встановлюють зв’язок мiж кореляцiйними функцiями i макроскопiчними параметрами системи. Следствием влияния радиационного излучения на физические системы является появление в этих системах новых компонент, которые отличаются от компонент невозмущенной системы как энергией взаимодействия, так и физическими характеристиками частиц системы. Поэтому формализм функций распределения является удобным с точки зрения наглядности интерпретации как структурных изменений, которые произошли в системе, так и с точки зрения вычисления изменения основных макроскопических характеристик системы. Получено ряд выражений, которые устанавливают связь между корреляционными функциями и макроскопическими параметрами системы. The influence of radiation emission on the physical systems results in the new components, which appear in these systems. These components differ from the initial ones by the interaction energy, as well as by physicalproperties of particles. For this reason, the correlation function formalism appears to be the most convenient. It allows not only to evaluate shifts of the main macroscopic parameters, but also to clearly interpret the structure changes caused by irradiation. A number of important equations, which represent the macroscopic parameters of the system through corresponding correlation functions, are obtained.